vrijdag 24 mei 2019

Schrijfritmiek K3A : Lemniscaatvisjes en zeepaardjes

Voor het einde van het schooljaar mag ik nog een aantal keer in de derde kleuterklas komen voor schrijfritmiek. Het worden momenten waarop we de schrijfbewegingen verder zullen inoefenen.
Vandaag werd er gewerkt in het thema 'lemniscaatvisje en zeepaardje'.
Bij het lemniscaatvisje wordt de doorkruising geoefend, bij het zeepaardje wordt het tekenen van spiralen geoefend.

Op de speelplaats :

* Vingerspelletje  
Druk de duim afwisselend tegen de top van elke vinger : duim - wijsvinger, duim - middenvinger, duim - ringvinger, duim - pink. Dit lukt wanneer de kleuters de vingers afzonderlijk kunnen sturen. Ook het trommelen van de vingers op de tafel is een goeie oefening om de vingers afzonderlijk te bewegen.











* Kruisloop
Breng je rechterknie omhoog, en tik je rechterknie aan met je linkerhand.
Breng je linkerknie omhoog, en tik je linkerknie aan met je rechterhand.
We herhalen het patroon ritmisch.



* Zeepaardje
Elke kleuter krijgt een touw. De kleuters maken hiermee een patroon en tekenen lijnen tussen het touw. Zo ontstaan spiralen.
De kleuters tekenen zelf de spiraal bij van de buik van het zeepaardje. De kleuters nemen het touw weg en werken hun zeepaardje verder af. 
Vaardige kleuters proberen als eens een zeepaardje te tekenen zonder touw.








In de klas :

* Zeepaardje
- Elke kleuter mag eerst de spiraal tekenen binnen de vorm door de lijn te volgen die is aangegeven door start-stop- stippen









- Elke kleuter krijgt een blad waarop stippen zijn getekend. Vanuit die stip tekenen de kleuters een spiraal, die overgaat van een links- naar rechtsdraaiende spiraalbeweging (of omgekeerd).





























* Lemniscaatvisje
- De kleuter krijgt de tekening van een lemniscaatvis. Met een dopje, waarin een knikker ligt, schuift de kleuter over de tekening. Op die manier krijgt de kleuter voeling met de vorm van de vis, hoe de vorm wordt gevormd.



- Nu mag de kleuter met een stift de vorm tekenen door de lijn te volgen, aangegeven door start- rust-stippen.
Deze lemniscaatvariant is een patroon waarbij het kruisen van de tekenlijn, het tekenen van schuine lijnen en de stop-draai-startvaardigheid worden geoefend.







- De kleuters krijgen nu elk een blad waarop enkele ronde sjablonen zijn gekleefd met telkens een start-ruststip.
Tussen het sjabloon en de stippen is een kruis getekend. De kleuters vormen het patroon eerst met de vinger, daarna met stift.
De visjes worden verder afgewerkt met oog, vinnen en mondje.







Enkele werkjes :
ZEEPAARDJES








LEMNISCAATVISJES






Tot de volgende keer !!


donderdag 9 mei 2019

Schrijfritmiek K1D P1A : De zon !

Vandaag was ik voor de laatste keer bij de kleuters en peuters van juf Yentl.
Wat waren ze allen enthousiast ! 
Iedereen deed goed mee en vond het leuk.

1) Grootmotorisch bewegen :
- Reactiespel : er liggen hoepels verspreid in de zaal, evenveel als het aantal kleuters en juffen. De kleuters stappen rond, bij het signaal gaan ze vlug in een hoepel gaan staan.





- We houden de hoepel vast en proberen door de hoepel te stappen en de hoepel over ons heen te schuiven tot boven ons hoofd, tot we de hoepel terug voor ons houden.




- We luisteren naar het lied 'zon, zon, ronde zon'. De kleuters maken de bewegingen in de lucht. Tijdens de strofes maken de kleuters cirkelvormige bewegingen met de linker- of rechterhand, of met beide handen samen.
De juf stimuleert de kleuters ook om beide draaibewegingen te gebruiken.
Tijdens de instrumentale stukjes maken de kleuters uitschietende lijnen in de lucht met beide handen samen, in alle richtingen.






2) Op de speelplaats : 
De kleuters krijgen elk een stuk stoepkrijt en een bierviltje. Ze leggen hun bierviltje op de grond en tekenen cirkels rond het bierviltje. Bij verandering van ritme in de muziek tekenen ze de uitschietende lijnen, de stralen van de zon. Daarna leggen ze hun viltje op een andere plaats en tekenen ze opnieuw een zon.















Oei, plots komen er donkere wolken opzetten !
We luisteren naar het lied 'het regent, het regent, het regent dat het giet'.
De peuter mogen met een gieter hun zonnetjes 'wegtoveren'. De eerste kleuters krijgen een kwast en schilderen met water over de zonnetjes.













3) Zonnetjes tekenen in de verf :
* De kleuters rollen met een verfrol de gele verf uit











* De kleuters leggen in het midden van hun blad een dopje. De kleuters tekenen met de vinger een zon rond het dopje. Daarna worden ook de stralen van de zon getekend.










* Met een washandje worden de zonnetjes weggeveegd.







 Resultaat : 





 Blije kinderen = een tevreden juf 😊😊😊!