zondag 25 november 2018

Schrijfritmiek : de stoomboot

Deze week was er schrijfdans voor de kleuters van juf Annick : eerste en tweede kleuterklas. Volgende week is juf Ann dan aan de beurt.
In de voorbije berichten wachtte ik tot beide klassen aan de beurt kwamen, maar dat duurt wat lang, dus zal ik opsplitsen. De uitleg voeg ik bij de eerste klas die aan de beurt komt, bij de tweede groep komen dan alleen de foto's (als de lesinhoud dezelfde is uiteraard).

Het feest van Sint en Piet is in aantocht, dus komt schrijfdans ook in het thema aan bod : de stoomboot.
Zoals altijd starten we schrijfdans met het groot-motorisch bewegen in de turnzaal. Bij de 'opwarming' stappen de kleuters door elkaar in de zaal. Bij het signaal gaan de kleuters vlug zitten en doen ze alsof ze roeien. Dit wordt verschillende keer herhaald.













We beluisteren het lied en doen de bewegingen mee : met de linkerhand, met de rechterhand, met beide handen samen. Vooral de zwaaibeweging, en de op- en neergaande bewegingen worden geoefend.




















In de klas werken we eerst aan de tafel met de kleikaarten : met de plasticine rollen de kleuters vele worstjes en leggen die op de vorm van de stoomboot.  
Op deze manier wordt de vingermotoriek geoefend.













Het schrijbelen op de muziek, om tot een stoomboot te komen, verloopt hel vlot. De kleuters kunnen op hun eigen tempo, volgens hun eigen mogelijkheden de tekening maken :
Tijdens het lied wordt de heen -en weergaande gebogen lijnvorming, de horizontale lijnvorming en de verticale lijnvorming afgewisseld.
- heen- en weergaande gebogen lijnvorming tussen de 2 stippen
- horizontale lijnvorming tussen de 2 stippen
- verticale lijnvorming in het midden van het blad













De stoomboot wordt daarna nog afgewerkt : de schoorsteen en rook, de vlag, de kajuit met een venster.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten